En lögn om bättre tider

Återigen vill jag uppmana folk till att inte missförstå mig. Det som följer är en förklaring på varför det svenska skolsystemet är både elevmissgynnande och smått korrupt. Däremot vill jag inte att det ska se ut som om att jag vore emot att utbilda sig! En utbildning på grund- och gymnasieskola - och i många fall även högskola - anser jag vara av stor betydelse. Näst intill alla jobb kräver att man har åtminstone gymnasial utbildning. Vad jag i stället menar med denna text är att den svenska skolan måste utvecklas ifall vi ska få bättre resultat och kanske därigenom göra oss gällande i världen.

Att svenska elever presterar våglängder sämre i matematik än våra finska grannar är ingen nyhet, att svenska elevers uppsatser är lika fyllda av särskrivningar och felstavningar som kung Carl XVI Gustafs dagbok är föga förvånande och att svenska elever ber engelskaläraren att på svenska upprepa det denne just har sagt är inte heller någon förvåning. Svenska elever underpresterar dagligen. Antingen kan de inte, eller så orkar de inte, eller så rent av skiter de i att göra uppgifter, läxor och så vidare. Men varför då? Det är inte det att eleverna är sämre än vad elever i andra länder är. Verkligen inte! Det är kanske det att det anses löjligt och lite fel att prestera bra i skolan. Men framför allt är det för att det svenska skolsystemet verkar vilja ha elever som går ut havererande kunskaper.
 Vi tar ett exempel: det svenska betygsystemet består utav fem betygsnivåer. Ja, jag sa fem och jag vet vad jag pratar om. Det betyg många kanske missar att tänka på är OS, Omdöme saknas, vilket bara ges ut när eleven har varit så mycket frånvarande och gjort så få uppgifter att läraren inte kan sätta betyg på denne. Inte det allra vanligaste betyget, kanske, men får man ett sådant kan högskolebehörigheten ryka. Detta tycker jag faktiskt är något bra med det svenska skolsystemet: om inte eleven gör något får den ta konsekvenserna och läsa om kursen.
 De andra fyra betygen är de man hör om dagligen: IG, Icke godkänd, G, Godkänd, VG, Väl godkänd, och MVG, Mycket väl godkänd. Känns inte det här som en alldeles för smal betygsskala? Betyget VG är något som många elever går ut med i många kurser. Betyget sträcker sig från elever som ligger lite bättre till än att få ett G till elever som precis ligger under den tunna gränsen för ett MVG. Gör inte detta att många elever som ligger nära ett MVG känner sig plötsligt väldigt underpresterande? Jag säger inte att det är dåligt att få ett VG, verkligen inte. Men de som siktar högre än så kanske känner sig mindre motiverade när de får ett betyg som faktiskt drar ned deras sammanlagda poängsumma en hel del.

Det här med betyg är intressant. Det sägs ju att man ska kunna tenta upp sitt betyg efter en avslutad kurs. Kan man verkligen det? Ja, men kan är kanske ett starkt ord. Först och främst ska man betala en femhundring för att ens få göra prövningen och kunna dra upp betyget. Återigen är samhället uppbyggt för de som har pengar, men det får bli en annan historia. Nu räcker det med att jag nämner det så ni förstår att det svenska skolsystemet verkligen är korrupt.
 Det senaste jag hörde - så sent som i veckan, faktiskt - var att det ska bli svårare att tenta upp ett betyg nu, att färre elever ska få möjligheten. Om det betyder att det läggs på 2000 kronor till på avgiften, att skolledningen kör Ole, dole, doff med kandidaterna eller att lärarna rent av bestämmer huruvida eleven ska få visa vad denne går för eller inte vet jag inte. Vad man däremot kan se direkt är att systemet missgynnar eleverna och gör att det överlag blir sämre betyg bland utgångselever.

Men detta är inte det värsta med den svenska skolan. Det värsta är fusket! Alla svenska skolor verkar enigt beslutna om att dölja vissa historiska och samhälleliga händelser som gör att Sverige som land ser lite sämre ut. Ta en sådan sak som svensk neutralitet. Sverige och Schweiz är ju det första man tänker på när man hör ordet neutral. I Andra världskriget var vårt land uppenbarligen stolt neutrala. Stolt eftersom vi var det enda skandinaviska land som klarade oss undan belägring från antingen Nazi-tyskland eller Sovjetunionen. Visst är det konstigt? Alla länder runt oss blev invaderade och inte vi. Hur kan det komma sig? Var vi så starka?
 Givetvis var vi inte det. Sveriges försvar på 1940-talet var precis som Sveriges försvar idag - löjligt och obefintligt. Orsaken att vi klarade oss undan var att vi i smyg var allierade med Nazi-tyskland. Inte allierade på det sättet att vi stred sida vid sida. Allierade på det sättet att vi sände mängder med järnmalm till nazisterna, så att de kunde tillverka vapen. Det  kom ju inga svenska leveranser till Storbritannien eller Frankrike, men de kanske inte behövde vapen? Tveksamt, kanske?
 Svenskarnas allians blev tydligare ju längre kriget led. När Hitler bestämt sig för att anfalla Sovjetunionen. Utan motstånd lät svenskarna den tyska Engelbrechtdivisionen gå genom landet för att komma in i Finland. Tyskarna fick också använda svenska järnvägar för att transportera vapen, soldater och krigsfångar till och från Norge.

Nu uppdagar sig historien igen. Sverige är återigen "neutralt" i en konflikt, denna gång gäller det den i Afghanistan. Ändå åker svenska trupper ut under titeln Fredsstyrkor. Jag vet inte hur vapen ska skapa fred och ett tryggare samhälle. Det är ju bara att kolla på USA, där har kanske den idén gått i baklås?
 Vad jag däremot känner mig säkrare på är att det svenska skolsystemet behöver en radikal förändring. Det säljs fördelar, slumpas påföljder och ljugs till höger och vänster - det börjar nästan likna Riccardo-rättegången! Är det så vi vill ha det? Är det i den andan vi vill växa upp?

Kommentarer
Postat av: Anders

Bra inlägg om betygssystemet, du har en del poänger, men under andra världskriget var väl ryssen ett värre hot än tysken (och Sverige stötade Finland med några tusen soldater) så inte så många bra alternativ att aliera sig med.

Kan du inte skriva nåt positivt nästa gång? =D

2008-01-21 @ 21:43:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0